ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik

ekološka udruga ČIOPA

ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik
  

 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

o udruzi | o crnoj čiopi | čiopine vijesti | zanimljivosti


Predavanje o kornjačama

U ponedjeljak 31. ožujka 2014. održano je predavanje o kornjačama djeci Osnovne škole Slano. Više o tome ovdje.

Europska komisija kritizirala politiku zaštite okoliša RH

Glas nezavisnih stručnjaka i nevladinih udruga koji upozoravaju na štetnost i nesigurnost izgradnje HE Ombla daje ploda. U nadi da će razum prevladati i da će se na kraju ipak odustati od projekta HE Ombla, donosimo link sa stranice H-ALTER, koji prenosi vijest Slobodne Dalmacije o nedavnom izvješću Europske komisije.

http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/kritike-europske-komisije-zbog-neretve-i-omble

Radionica biološko-dinamičke poljoprivrede u Stonu

Dobra prilika da se upozna biodinamička poljoprivreda, pogotovo za one koji imaju mogućnosti baviti se poljoprivredom u bilo kojem opsegu. Ova metoda se danas koristi u više od 50 zemalja svijeta. Demeter International je udruga za certificiranje farmi i prerađivača koji slijede biodinamičku metodu, a osnovana je 1928. Znanstvena istraživanja su potvrdila da biodinamičke farme imaju tlo bolje biološke i fizikalne kvalitete od konvencionalnih farmi; više je organskih tvari u tlu, bogatije je mikrobima i glistama, bolje je strukture, rahlije je i sa debljim površinskim slojem. Ova metoda omogućuje, koliko je moguće u današnjem vremenu, proizvodnju zdrave hrane bez upotrebe bilo kakvih umjetnih sredstava (umjetnih gnojiva, pesticida, insekticida). Naravno, metoda stavlja naglasak na kvalitetu, a ne na kvantitetu proizvedene hrane. Razvoj organske poljoprivrede je od velike važnosti za ljudsko zdravlje. U ovom vremenu masovne, ujednačene i industrijske proizvodnje nekvalitetne hrane, organska nam poljoprovreda, koliko-toliko, još uvijek daje mogućnost izbora. Osnivač ove metode je dr. Rudolf Steiner (1861., Donji Kraljevec - 1925., Dornach).

Ovdje možete preuzeti dodatne informacije o radionici.

Objavljena skandalozna studija o utjecaju na okoliš HE Ombla

Studija o utjecaju na okoliš ne štiti šišmiše i ostalu faunu Viline pećine. Ovdje pročitajte tekst s T-portala, a ovdje možete pročitati skandaloznu studiju.

BBC o mogućem uništenju Viline spilje zbog izgradnje HE Ombla

BBC svojim prilogom skreće pažnju na izgradnju hidrocentrale Ombla kraj Dubrovnika koja bi mogla zauvijek uništiti jedno od najvrijednijih staništa podzemne faune u svijetu. Prenosimo tekst T-portala u kojem se nalazi link stranice BBC-a na kojoj možete pogledati video u trajanju od 8 i pol minuta.

Radionica o šišmišima u Dječjem vrtiću Pčelica u Mokošici

Prošli mjesec smo bili pozvani u vrtić Pčelica u Mokošici da jednoj grupi petogodišnjaka održimo predavanje o šišmišima. Teta Diana Brkić nam je u pozivu rekla da mališane jako zanimaju ti mali leteći sisavci. Stoga smo rado pristali da u četvrtak 12. svibnja 2011. održimo predavanje za nešto više od dvadesetero djece. Početno polusatno predavanje preraslo je u dvosatnu radionicu. Crtanje, bojanje, izrađivanje šišmiša od papira bile su glavne aktivnosti nakon priče o šišmišima... Djeca, a i tete, su saznali gdje šišmiši žive, što jedu, kako izgledaju, kako love... Najviše su ih zanimali zvukovi koji šišmiši proizvode dok lete. Zvukove eholokacije smo im puštali preko laptopa. Ovdje možete vidjeti fotografije s radionice i dio radova na kojima su naslikali šišmiše kako lete u sumrak. Moramo reći da su svi crteži izvrsni! Nadamo se da će se suradnja nastaviti i da ćemo opet imati priliku približiti djeci i druge vrste s kojima dijelimo životni prostor.

Upozorenje stručnjaka o štetnim posljedicama planirane hidrocentrale Ombla

Dr. Ivo Lučić upozorava na štetne posljedice planirane hidrocentrale Ombla. Ovakav zahvat u prirodu tj., podzemlje krša donosi nepopravljive negativne posljedice za naš okoliš. Autor teksta naglašava da zbog silne mreže podzemnih kanala i podzemnih vodenih tokova nije moguće predvidjeti opasnosti koje nosi izgradnja hidrocentrale. Zbog prirode krša i podzemnih voda projekt je visoko, visoko rizičan. Stoga, zdrav razum govori da izgradnja hidrocentrale ne donosi nikakav napredak u razvoju, već štoviše, donosi crnu budućnost za naš životni prostor. Alternativa ima. Ovo nije jedini takav investicijski projekt. Slično se događa s ušćem Mure http://www.uscemure.org/novosti.htm. Vladajućima zdrav okoliš očigledno nije cilj.

Tekst dr. Iva Lučića možete pročitati na T-portalu: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/107908/Vlada-se-kocka-sa-sudbinom-dubrovackog-kraja.html
Tri glavate želve vraćene moru

Tri jedinke glavate želve vraćene su nazad u more u subotu 18. rujna 2010. Nakon dužeg oporavljanja u bazenima Vile Korune u Malom Stonu, došlo je vrijeme za novi početak. Sve se odigralo u sklopu festivala Kino Okus, koji je trajao od 16. do 19. rujna u Stonu. Taj dan se mogao u Stonu pogledati i dokumentarni film o morskim kornjačama. Dvije manje ženke od po dvadesetak kilograma i jedan veći mužjak od 42 kilograma su prvo bili izmjereni (dužina i širina oklopa, težina), a potom markirani, tj. na zadnjim perajama su im pričvršćene svijetloplave plastične pločice sa brojem. Nakon toga prevezene su do uvale Prapratno odakle su krenule na novo putovanje Sredozemljem. S pješčane plaže ispratilo ih je mnoštvo djece, Eko Omblići, a televizijska ekipa HRT-a je i podvodno zabilježila ovaj događaj. Dosad je s ovog mjesta vraćeno u more ukupno 13 glavatih želvi. Mi donosimo fotografije koje je zabilježio Joško (prva glava s lijeva) koji je roneći ispratio mužjaka želve dokle je mogao jer je ronio bez boca za kisik.

markiranje želvi
markiranje želvi
pješčana plaža u uvali Prapratno
pješčana plaža u uvali Prapratno
pješčana plaža u uvali Prapratno
Joško (prva glava s lijeva)

Ono što je važno nisu toliko slike ni film koliko shvaćanje da smo kao razvijenija bića odgovorni za razvoj onih koji su na ljestvici niže od nas. Sigurno je da ćemo živjeti u zdravijem okruženju ako pokušavamo tako razmišljati.

Ovdje niže možete uživati u podvodnim slikama mužjaka želve, a ovdje u filmu, koji se nema baš priliku često vidjeti.

 
 


Mladi Mostarci nastavljaju priču o čančarama

Romano i njegov prijatelj Tomislav su napravili PP prezentaciju o običnoj čančari. U njoj su pokušali sažeti sve najnužnije što treba znati o čančari, njenoj prehrani, životnom prostoru, razmnožavanju, potrebama kad se nađe u vrtu,... Ova prezentacija je osnova za brošuru o čančari koju oni namjeravaju izraditi. Svi oni koji imaju čančaru u vrtu i/ili žele saznati neke osnovne podatke o njoj mogu ovu prezentaciju pogledati ovdje.


Romano iz Mostara brine o običnim čančarama

U Mostaru je jedan trinaestogodišnjak odlučio posvetiti svoje slobodno vrijeme brizi oko kornjača (Testudo hermanni). Zove se Romano Lasić i osim što u svom vrtu brine za 8 ženki i 5 mužjaka obične čančare, u školi sudjeluje u EKO-sekciji nastavnice Jelke Miličević s kojom provode projekt "Zelena krastača, obična čančara i bjeloprsi jež-obični, ali ipak ugroženi stanovnici naših vrtova". U tijeku im je tiskanje brošure.

Nedavno je Romano sa svojim prijateljima prebacio određeni broj jedinki zelene krastače u nekoliko bara i rječica iz kojih su bile odavno nestale. Kaže nam da su se dobro snašle.

Romanove kornjače u vrtu
Romanove kornjače
(Testudo hermanni) u vrtu

Romano trenutno izrađuje malu brošuru o kornjačama u kojoj bi naveo sve važne informacije o životu kornjača: njihovom životnom prostoru, prehrani, uvjetima držanja u vrtu i dr. On i njegov najbolji pomagač Tomislav Doko su ujedno i novi članovi udruge. Nadamo se da će Romano nastaviti dalje razvijati zdravi odnos prema prirodi oko nas koji je danas, nažalost, kod većine ljudi zakržljao, kao i svijest o uskoj povezanosti nas i prirodnog svijeta. Kako nas on bude dalje obavještavao o svojim aktivnostima, tako ćemo mi prenositi te vijesti na našoj stranici. Bravo Romano!


Još jedna glavata želva natrag u moru

Nastavljajući dobru tradiciju započetu još prije gotovo deset godina, sredinom studenog 2008. u more je puštena još jedna glavata želva. Ova je želva prošla sličan put kao i njene prethodnice; spašenu iz ribarske mreže u koju se zaplela na svojim putovanjima kroz prostranstva Jadranskog mora smjestili su je u bazenima privremenog Centra za prihvat i oporavak morskih kornjača u Malom Stonu. Nakon uspješnog oporavka ona je izmjerena, markirana i vraćena natrag u more u uvali Prapratna na Pelješcu. Duljina oklopa ove želve iznosila je 52,5 cm, a masa 18,20 kg. Kao i u prethodnim slučajevima, uz stručnjake – morske biologe puštanju je nazočio veliki broj djece – mladih ekologa iz ekološke udruge "Eko – Omblići" iz Mokošice.

Fotografije i filmske isječke o puštanju kornjače Kate u more možete pogledati na stranici Povratak.


Dvoje francuskih zaljubljenika u kopnene kornjače u posjeti Hrvatskoj...

Freddy i Danielle, dvoje ljubitelja kopnenih kornjača iz Nantesa (Francuska), na svom su godišnjem odmoru boravili u Hrvatskoj u razdoblju od 18. do 27. svibnja 2007. godine. U potrazi za kopnenom kornjačom Testudo hermanni zajedno sa članovima naše udruge, posjetili su nekoliko područja u Dalmaciji: u široj okolici Dubrovnika obišli su Konavle, gornja sela Dubrovačkog primorja do okolice Čepikuća i Lisačkih rudina, područje između Ponikava i Putnikovića na poluotoku Pelješcu, zatim širu okolicu Trogira, te Biograda i Zadra. Razlog njihovog zanimanja za kornjače je isključivo istraživačke naravi, pronađene su kornjače morfometrijski obradili, fotografirali i vratili natrag u njihovo prirodno stanište bez većeg uznemiravanja.

Pročitajte izvješće o posjeti Hrvatskoj.

 Tri jedinke glavate želve puštene natrag u more!!

Početkom svibnja 2006. godine čak tri jedinke glavate želve markirane su i vraćene natrag u more u uvali Prapratna na Pelješcu. Jedna glavata želva duljine oklopa 54 cm i mase 22 kg pronađena je oštećenih zadnjih peraja, drugoj, duljine oklopa 52 cm, a 23 kg mase, bio je znatno oštećen zadnji dio oklopa vjerojatno udarom propelera nekog plovila, dok je treća, najmanja (duljine 26,5 cm i 2,15 kg mase) pronađena s progutanom udicom parangala. Nakon uspješnog oporavka u bazenima privremenog Centra za prihvat i oporavak morskih kornjača u Malom Stonu, markirane su i puštene natrag u more. Uz stručnjake – morske biologe koji su budno pratili njihovo stanje tijekom oporavka, ovom je događaju nazočio i veliki broj djece – mladih ekologa iz ekološke udruge "Eko – Omblići" iz Mokošice.

Fotografije puštanja kornjače možete pogledati na stranici Povratak.


©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.