ekološka udruga ČIOPA

 
 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

opis projekta | glavata želva | markiranje | povratak u more

PROJEKT "UPOZNAJMO I SPASIMO GLAVATU ŽELVU (Caretta caretta)"
Sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea)
Krajem listopada 2005. godine u moru s vanjske strane poluotoka Pelješca zapadno od Žuljane, u ribarsku se mrežu zaplela i potom uginula sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea), izuzetno rijetki posjetilac našeg Jadrana. Duljina oklopa ove jedinstvene i nesvakidašnje morske kornjače iznosila je 209 cm, a težina tijela oko 400 kg.

Ova morska kornjača kao prava pelagična vrsta živi u otvorenim morima tropskih i umjerenih područja širom svijeta, a zabilježena je čak i uz kanadsku obalu. U Sredozemnom i Jadranskom moru je vrlo rijetka i zabilježena svega nekoliko puta. Jedan je primjerak bio izložen u nekadašnjoj prirodoslovnoj zbirci Muzeja u Dubrovniku, kojeg je 24. rujna 1894. ulovio ribar u blizini Budve. Trebalo je čekati više od 110 godina do ponovnog nalaza u našim vodama da bi nažalost opet stradala.

Sedmeropruga usminjača je najveća živuća morska kornjača, nazvana tako zbog mekoga, kožnatog oklopa sa sedam uzdužnih grebena. Za razliku od drugih kornjača, usminjače nemaju tvrdi kompaktni oklop, nego je on izgrađen od donekle pokretljivog mozaika malih kostiju prekrivenog kožom. Tijelo je tamno-smeđe boje sa ponekim svijetlim mrljama. Hrani se uglavnom salpama i meduzama, ali i drugim morskim životinjama i biljkama. Prednje su peraje znatno duže nego kod ostalih morskih kornjača, čak i kad se uzme u obzir njena veličina. Obično naraste do dva metra, ponekad i duže, a može težiti i do 350 - 400 kg. Najveća zabilježena sedmopruga usminjača težila je 916 kg, a pronađena je u vodama zapadne obale Walesa 1988.

Na svjetskoj je razini izuzetno ugrožena životinja. 1982. godine se smatralo da postoji oko 115 000 odraslih ženki sedmopruge usminjače, od kojih se otprilike polovica vjerojatno gnijezdila u zapadnom Meksiku. Najvažnija područja gniježđenja su u istočnoj Malaji, Francuskoj Gvajani, Kostariki, a također, ali u manjem broju u Surinamu, Šri Lanci i Fidžiju. Međutim, u novije im vrijeme brojnost drastično opada. Najviše stradavaju zaplitanjem u ribarske mreže. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke ove vrste iznosi 40 000,00 Kn.
Pogledajte kratki film o sedmoprugoj usminjači
koja je uginula kod Pelješca u studenome 2005. godine

Film o sedmoprugoj usminjači
(format: mpg,
veličina: 1.9 MB,
trajanje filma: 21 sekunda)

©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.