ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik

ekološka udruga ČIOPA

ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik
  

 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

o udruzi | o crnoj čiopi | čiopine vijesti | zanimljivosti


Zaštita prirode i unaprjeđenje okoliša preduvjet je opstanka čovjeka, a prirodu je moguće razumno i održivo koristiti jedino ukoliko se uvažavaju njene zakonitosti. Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih narušavanja našeg okoliša od nekontrolirane izgradnje, neprimjerenog odlaganja otpada, šumskih požara... Nesavjesni, a ponekad i bahati odnos ljudi prema prirodi učinio je da su staništa brojnih autohtonih organizama ugrožena zagađivanjem, a povećanje brojnosti ljudske populacije uzrok je smanjivanja ili čak potpunog gubitka njihovih prirodnih staništa. Sve su te pojave neizbježno vodile k ugrožavanju brojnosti biljnih i životinjskih organizama, te u konačnici i izumiranju pojedinih vrsta.

Nasuprot trajne težnje za zadovoljavanjem rastućih ljudskih potreba za energijom, sirovinama i hranom, tijekom proteklih desetljeća značajno su izražena institucionalna i aktivistička zalaganja za skladnije mjesto čovjeka u svom prirodnom okolišu. Brojne ekološke organizacije svojim su djelovanjem pozitivno utjecale na podizanje razine svijesti o zaštiti okoliša. U međuvremenu se voda brojnih zagađenih rijeka nanovo može piti, a niz postupaka štetnih za prirodu u ekološki svjesnim sredinama postao je nezamisliv kako u industriji, tako i u svakodnevnom životu.

U obitelji ekoloških udruga Dubrovačko-neretvanske županije Ekološka udruga "Čiopa" njezin je najmlađi član. Osnovali smo je 20. svibnja 2003. i u ovom trenutku brojimo desetak vrlo aktivnih članova. U prvih pola godine rada, obavili smo nekoliko preduvjeta bitnih za početak najavljenog rada. Udruga je službeno registrirana 30. svibnja 2003. u Uredu državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Službe za opću upravu, pod matičnim brojem 19000839.

Ekološka udruga «Čiopa» je neprofitabilna nevladina i izvanstranačka udruga građana. Osnovne aktivnosti udruge su djelovanje u području zaštite okoliša, ali jednako tako i prikupljanje podataka s cijelog područja Dubrovačko-neretvanske županije u svezi s prirodnim i kulturno-povijesnim vrijednostima. Rad udruge financira se pomoću projekata, donacijama i manjim dijelom članarinom.

Članovi naše udruge raznih su zanimanja i životne dobi, ali povezani istim željama prema zaštiti i promicanju prirodne i kulturne baštine. U udruzi djelujemo isključivo kao volonteri, ljubitelji prirode. Članom naše ekološke udruge može postati svaki građanin Republike Hrvatske, a jednako tako i strani državljani.

Iako djelujemo tek odnedavno, te su i naše aktivnosti u samim začecima, «Čiopa» polagano stječe naklonost; udruga ima svoje simpatizere, pridružene članove i stručne suradnike.

Zašto naziv "Čiopa"?

Čiopa, preciznije crna čiopa (Apus apus, Linne 1758), jedan je od simbola grada Dubrovnika, vrlo česta ljetna ptica našeg područja. Koliko je zanimljiva ova ptica kazuje i podatak da je od strane vodeće europske udruge za zaštitu prirode - njemačkog saveza za zaštitu prirode (NABU) iz Bonna, proglašena pticom 2003. godine. Čiopa je 33. ptica godine u Europi otkako ta zaštitarska organizacija proglašava ugrožene ili rijetke vrste jednom godišnje. Crna je čiopa izvrstan letač, tijela izuzetno prilagođenog životu u zraku. U zraku provodi najveći dio svoga života, pronalazi hranu, pari se, prikuplja materijal za gnijezdo, a posebno je zanimljivo da i povremeno spava leteći. Čiopa je ptica selica, dolijeće dosta kasno, obično u prvoj polovici travnja. Vjerna je svom rodnom kraju i dolazi na isto mjesto gdje se izlegla. Neobično su brojne u starom dijelu Dubrovnika, gdje svojim glasanjem čine tako prepoznatljivu zvučnu kulisu Grada. Gnijezdi se u pukotinama stijena, u rupama zidova ili u krovnoj konstrukciji starijih zgrada. Dužina tijela crne čiope iznosi 16 do 17 cm, raspon krila 38 do 40 cm, težina oko 35 grama, te je tamnosmeđe boje s bijelim grlom. Živi oko 7 godina, ali je poznat slučaj uhvaćene prstenovane čiope stare 21 godinu, što se smatra najstarijom pronađenom pticom. Zanimljivo je da čiope prelete oko 190.000 kilometara godišnje.

detaljnije o čiopi

Detaljnije o samoj crnoj čiopi, kao i o tome zašto naziv "Čiopa" možete saznati ovdje.

detaljnije o čiopi

Ono što nas je okupilo u osnivanju Ekološke udruge "Čiopa", jest namjera i želja za pokretanjem akcija i projekata u svrhu rješavanja nagomilanih teškoća u zaštiti okoliša i upravljanju prirodom. Udrugu osnivamo prvenstveno u svrhu zaštite i unaprjeđenja prirodnih raznolikosti i krajobrazne osnove, te ukupne baštine Dubrovnika i njegove okolice. Cilj osnutka ekološke udruge "Čiopa" je i prenijeti dio naših napora u zaštiti okoliša, te potaknuti svijest o zaštiti prirode i kod drugih ljudi.

Ciljevi Udruge jesu:
- djelovanje na području zaštite i očuvanja prirode, biološke raznolikosti i okoliša
- promicanje prirodnih vrijednosti i očuvanja okoliša
- podupiranje znanstvenog i stručnog rada na području zaštite okoliša i očuvanja prirode

Do ostvarenja takvih ciljeva kanimo doći slijedećim aktivnostima:
- poticanjem i provođenjem aktivnosti u svezi sa zaštitom vrijednosti okoliša;
- promicanjem ekoloških spoznaja o potrebi i načinu očuvanja okoliša, posebno kod djece i mladeži;
- razvijanjem ekološke svijesti odraslih, napose zaposlenih u gospodarstvu;
- organiziranjem i priređivanjem predavanja, seminara i radionica i izložbi;
- organiziranjem akcija zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša samostalno i u suradnji s drugim udrugama;
- suradnjom sa svim organizacijama i ustanovama građanskog društva koje rade u okviru projekata zaštite prirode i okoliša

Nadamo se da ćemo uspjeti u svojim namjerama, te tako opravdati svoje osnivanje i stvoriti uvjete za nove, kvalitetnije napore i dostignuća. Među prvim koracima Udruge je i projekt "Upoznajmo i spasimo glavatu želvu" u okviru kojeg se na primjeru spašavanja jedne jedinke glavate želve pokušava ukazati na stanje u kojem su se našle ove životinje. Značenje ovog projekta je tim veće obzirom da su more i morska obala glavni prirodni resurs koji se štiti Ustavom i zakonom. Dio novčanih sredstava za realizaciju ovog Projekta odobrio je Grad Dubrovnik.

glavata želva

©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.