ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik

ekološka udruga ČIOPA

ekološka udruga Čiopa - Dubrovnik
 
 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

opis projekta | glavata želva | markiranje | povratak u more

PROJEKT "UPOZNAJMO I SPASIMO GLAVATU ŽELVU (Caretta caretta)"

Povratak u more...


Slobodno plivajući akvatorijem Pelješkog poluotoka naša se glavata želva slučajno zaplela u ribarsku stajaću mrežu. Na njenu nesreću, tih je dana u veljači temperatura mora bila izrazito niska, čak se na pojedinim mjestima u Malostonskom zaljevu more i zaledilo. Kornjače se inače često zapliću i stradavaju u ribarskim stajaćim mrežama. Obzirom da se radi o životinjama koje dišu plućima, povremeno moraju izlaziti na površinu mora da bi udahnule zrak. Iako su razmaci između dvaju udisaja zraka u normalnim uvjetima kod kornjača relativno dugi, kada se u moru zapletu u mreže, zbog stresa vrlo brzo ostaju bez zraka i utapaju se. Srećom po našu junakinju, ribar ju je već na izmaku snaga, polumrtvu oslobodio iz mreže. Nakon što je prikupila dovoljno snage, došao je red na povratak u more. Akciju povratka u more članovi udruge obavili su u srpnju ove godine. Kornjaču smo, iz njenog privremenog boravišta, prenijeli do obale uvale Marčuleti, na južnoj strani poluotoka Pelješac. Puštanju u more prethodilo je uzimanje podataka o morfometriji (duljini i širini oklopa i tjelesnoj težini) i za kraj, markiranje. Bezopasnim postupkom označavanja, glavata je želva dobila identifikacijski broj, a za slučaj da se ponovo zaplete u ribarsku mrežu ili bude primijećena na moru, na pločici je utisnuta adresa na koju nalaznik može prijaviti markiranu životinju. Nakon završetka ovih aktivnosti, članovi udruge su je gliserom prenijeli do otvorenog mora gdje je puštena natrag u slobodu.
glavata želva - prenošenje
glavata želva - mjerenje
glavata želva - mjerenje

prenošenje glavate želve iz bazena prema obali

mjerenje standardne zakrivljene dužine oklopa (SCCL)

mjerenje zakrivljene širine oklopa (CCW)

glavata želva - mjerenje
glavata želva - markiranje
glavata želva - puštanje u more

unošenje podataka u obrazac

plastična markica s jedinstvenim identifikacijskim brojem

prenošenje u gliser

glavata želva - zaron
glavata želva - izron

praćena budnim okom ronilaca, glavata želva je puštena u more

želva izronjava radi uzimanja zraka i odlazi prema pučini


Neposredno prije ovog događaja izmjerili smo i markirali još jednu, manju kornjaču, koja je također spašena iz ribarske mreže. Ona će ostati još neko vrijeme u sigurnosti bazena dok se ne oporavi, a zatim će krenuti putem njene prethodnice, natrag u morska plavetnila...

glavata želva - mjerenje
glavata želva - mjerenje
glavata želva - markiranje

mjerenje standardne zakrivljene dužine oklopa (SCCL) kod manje jedinke koja ostaje na oporavku

mjerenje zakrivljene širine oklopa (CCW) kod manje jedinke

plastična markica s jedinstvenim identifikacijskim brojem


Cijelo ovo vrijeme članovi udruge su i dalje nastavili s markiranjem i puštanjem natrag u more onih morskih kornjača koje su se slučajno ulovile u ribarske mreže. S vremena na vrijeme dobili bismo poziv od savjesnih ribara upoznatih s našim aktivnostima, o glavatim želvama koje su se slučajno zaplele u njihove mreže. U razdoblju od 2003. godine do kraja 2005. godine markirali smo i uspješno natrag u more vratili sedam glavatih želvi različitog uzrasta, a još su tri smještene u bazenima za odmor gdje čekaju svoj povratak. Dvije su manje kornjače puštene u more na Porporeli, jedna u blizini Lokruma, tri u uvali Prapratna, a jedna u uvali Marčuleti na Pelješcu.

Jedna glavata želva (tjelesnih dimenzija: MCCL 50 cm; SCCL 53; CCW 46; MSCL 46; TSCL 48; SCW 37; približne mase oko 20 kg) u listopadu 2004. godine nesretno se zaplela u ribarsku mrežu u neposrednoj blizini jugoistočne obale otoka Lokruma. Zahvaljujući savjesnom ribaru koji ju je oslobodio smrtonosnog zagrljaja mreže i nalaz prijavio članovima udruge, ona sada ponovno putuje plavim prostranstvima našeg Jadrana. Nakon što je otpetljana iz mreže, spašena glavata želva je odmah smještena u bazen u kojem je zbog iscrpljenosti i hladnog zimskog mora, provela više mjeseci dok se nije oporavila. Tu je hranjena i praćena brižljivim okom, čekala pogodan trenutak za povratak natrag u more. Nakon što su se stekli povoljni uvjeti za njen povratak, kornjača je markirana i sigurno puštena u more između gradskih zidina i otoka Lokruma u kolovozu 2005. godine.
glavata želva u bazenu prihvatilišta
glavata želva u bazenu prihvatilišta
u bazenu prihvatilišta
prenošenje iz bazena
markica
spremna za povratak
u barci pred polazak
natrag u moru

Sredinom 12. mjeseca 2005. godine na dojavu djelatnika marine u Lumbardi na Korčuli, od uginuća je spašena mala glavata želva koja je progutala udicu parangala. Mala je kornjača (tjelesnih dimenzija: MCCL 26,5 cm; SCCL 27,2; CCW 24,3; MSCL 24,6; TSCL 24,7; SCW 20,9; 2,35 kg mase) već bila prilično iscrpljena, jer joj je udica smetala pri normalnom hranjenju, kao i zbog niske temperature mora. Nakon njegove obavijesti želvu su pregledali stručnjaci – morski biolozi i prenijeli je u akvarije malostonskog restorana "Villa Koruna". U sklopu tog restorana djeluje privremeno prihvatilište za spašavanje morskih kornjača, opremljeno za postupanje u takvim situacijama. Kornjača je smještena u manji bazen, gdje je čekala prihvat kod veterinara. U situacijama kada morska kornjača proguta udicu, veliki problem predstavlja točno određivanje njenog položaja. Ukoliko je udica progutana i nalazi se duboko u želucu, zbog otežane pristupačnosti cijeli postupak njenog uklanjanja je kirurški teško izvodiv i opasan, s vrlo neizvjesnim završetkom za kornjaču. Nakon što je dopremljena u Dubrovnik, odmah je odnešena u specijaliziranu veterinarsku ambulantu za male životinje, dr. vet. Gorana Bobanović - Čolića. Nakon urađene rendgenske snimke ustanovljeno je da se udica, na sreću po glavatu želvu, ne nalazi u želucu, niti duboko u ždrijelu. Udica oko 5 cm duljine bila je razmjerno blizu zakačena u ždrijelu, tako da nije bilo potrebno obaviti operativni zahvat. Glavata je želva ipak prethodno bila anestezirana i udica je nakon kratkog postupka i bez većih ozljeda uspješno izvađena van. Nakon buđenja iz anestezije, glavata se želva nalazi u sigurnosti bazena za oporavak, gdje čeka dolazak toplijih dana kada će biti markirana i vraćena natrag u more.
u bazenu prihvatilišta
na veterinarskom stolu
pregled kod veterinara
RTG snimak
davanje anestezije
anestezija
anestezirana glavata želva
vađenje udice
vađenje udice
vađenje udice
udica je izvađena
udica

oporavak u bazenu
(format: mpg,
veličina: 1.9 MB,
trajanje filma: 7 sekundi)
(format: mpg,
veličina: 4.4 MB,
trajanje filma: 17 sekundi)

Inače u stonskom se prihvatilištu nalaze još dvije ranije spašene glavate želve, koje će dolaskom proljeća također biti markirane i puštene u more.
u bazenu prihvatilišta
u bazenu prihvatilišta
Pogledajte tri kratka filma o kornjačama u bazenu prihvatilišta
(format: mpg,
veličina: 2.0 MB,
trajanje filma: 8 sekundi)
(format: mpg,
veličina: 4.1 MB,
trajanje filma: 16 sekundi)
(format: mpg,
veličina: 3.6 MB,
trajanje filma: 14 sekundi)

Spašena glavata želva (preneseno sa stranice www.ikorcula.net)

LUMBARDA – Zahvaljujući djelatniku marine "Lumbarda" Ivanu Šestanoviću Pici, prošlog je tjedna spašena mlada morska kornjača – glavata želva. Kornjača je zalutala u lumbaradsku marinu, a već sutradan su je preuzeli stručnjaci za oceanografiju i transportirali u njihovo prihvatilište.
- Pronašao sam je kako pluta među barkama u marini, prednje peraje su joj bile upletene u najlonske konope i mrežu za uzgoj kamenica, a u ustima joj je virila primula od parangala i nije mogla zaroniti - kaže Ivan.
- Odstranili smo joj najlonski dio primule, ali je udica ostala duboko u žvalu pa smo pozvali stručnjake kako bi je do daljnjega tretirati i izvadili udicu iz usta. Do njihovog dolaska na nju je u improviziranoj kadi s morskom vodom pazio ronilac Miljenko Marukić, koji mi je i pomagao da je oslobodim od mreže i konopa.
Riječ o primjerku male glavate želve (Caretta caretta) najčešće jadranske kornjače dužine oko 35 centimetara i težine oko dva kilograma. Određeno vrijeme bit će smještena u prihvatilištu u Malom Stonu, a nakon nužnog stručnog tretmana kornjači će se kirurškim zahvatom odstraniti udica iz usta.

Tri jedinke glavate želve puštene natrag u more!!

Početkom svibnja 2006. godine čak tri jedinke glavate želve markirane su i vraćene natrag u more u uvali Prapratna na Pelješcu. Jedna glavata želva duljine oklopa 54 cm i mase 22 kg pronađena je oštećenih zadnjih peraja, drugoj, duljine oklopa 52 cm, a 23 kg mase, bio je znatno oštećen zadnji dio oklopa vjerojatno udarom propelera nekog plovila, dok je treća, najmanja (duljine 26,5 cm i 2,15 kg mase) pronađena s progutanom udicom parangala. Nakon uspješnog oporavka u bazenima privremenog Centra za prihvat i oporavak morskih kornjača u Malom Stonu, markirane su i puštene natrag u more. Uz stručnjake – morske biologe koji su budno pratili njihovo stanje tijekom oporavka, ovom je događaju nazočio i veliki broj djece – mladih ekologa iz ekološke udruge "Eko – Omblići" iz Mokošice.
vađenje male kornjače iz
bazena prihvatilišta
markiranje male kornjače
druga dolazi na red
zaraslo oštećenje na oklopu
biometrija oklopa
markiranje
prenošenje do mjesta puštanja
prenošenje do mjesta puštanja
prenošenje do mjesta puštanja
povratak moru...
povratak moru...
povratak moru...

Još jedna glavata želva natrag u moru

Nastavljajući dobru tradiciju započetu još prije gotovo deset godina, sredinom studenog 2008. u more je puštena još jedna glavata želva. Ova je želva prošla sličan put kao i njene prethodnice; spašenu iz ribarske mreže u koju se zaplela na svojim putovanjima kroz prostranstva Jadranskog mora smjestili su je u bazenima privremenog Centra za prihvat i oporavak morskih kornjača u Malom Stonu. Nakon uspješnog oporavka ona je izmjerena, markirana i vraćena natrag u more u uvali Prapratna na Pelješcu. Duljina oklopa ove želve iznosila je 52,5 cm, a masa 18,20 kg. Kao i u prethodnim slučajevima, uz stručnjake – morske biologe puštanju je nazočio veliki broj djece – mladih ekologa iz ekološke udruge "Eko – Omblići" iz Mokošice.
u bazenu prihvatilišta
biometrija
biometrija
prijevoz prema moru
povratak moru...
povratak moru...
povratak moru...

Filmski isječci o puštanju kornjače Kate u more

Tekst i fotografije: ekološka udruga "Čiopa"


©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.