ekološka udruga ČIOPA

 
 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

opis projekta | opće osobitosti | vrijednosti park-šume | sadašnje stanje | flora | fauna |

pješačke staze i šetnice
 

PROJEKT "PARK-ŠUMA VELIKA I MALA PETKA – ZELENA PLUĆA U SRCU GRADA"

Velika i Mala Petka – zelena gradska oaza
 
Iako smještena u samom Dubrovniku, mnogim njegovim stanovnicima vjerojatno nije ni poznato da je ovaj vrijedni šumski prostor zapravo zaštićena prirodna vrijednost. Koliko smo puta i sami rekli "idemo u Petku!" misleći na mirne šetnje njenim šumovitim obroncima, a nekada, ne baš tako davno, tamo na livadama u njenom podnožju išli i na školske izlete!

Ukoliko se želimo brinuti o svom zdravlju i zadržati kondiciju, disati čisti morski zrak pomiješan s mirisom borova potrebno je što više pješačiti u prirodi. Na taj način svaki dan možemo otkrivati poneku novu pojedinost u ljepoti prirode borove šume, plavog mora, te bolje upoznati mjesto svog boravka. Želite li u mirisno proljetno jutro, sparna ljetna poslijepodneva ili u mirnu jesen izbjeći gradsku vrevu, neka vam izbor bude park šuma Velika i Mala Petka. I vjerujte, sigurno nećete požaliti. Na svega nekoliko kilometra od gradskog centra, uz mirisni zrak borova, naći ćete se u mirnom kutku odmora za dušu i tijelo. Pješačke staze i šumski putevi na svakom će vam koraku otkriti poneku zanimljivost iz biljnog ili životinjskog svijeta uz otvaranje prekrasnog pogleda prema Gradu ili obližnjim Elafitskim otocima. Kroz visoke i guste krošnje borova probijaju se sunčeve zrake otkrivajući kuda vas pojedina staza vodi. Jednako je tu lijepo u proljeće, kada se priroda budi i zrak ispunjavaju mirisi raz novrsnog cvijeća i svježe zemlje, kao i zimi, gdje u zavjetrini krošnji borova možete uživati u pogledu na otvoreno more. Uživajte u šetnji prirodnim okolišem park – šume, ali ne berite biljke! U ovoj su šumi većina flore i faune zaštićeni, pa tako doma donesite samo sjećanje na lijepe prizore.
Kako doći do park – šume?
Do park – šume može se doći na više načina. Ukoliko dolazite iz pravca grada možete doći redovnom gradskom autobusnom linijom broj 4 (Pile – Hotel "Pallace") koja ide preko ulice Iva Vojnovića. Treba izaći na autobusnoj stanici na vrhu ulice Ispod Petke, samo prijeći na drugu stranu i kroz Ivansku ulicu krenuti prema Villi "Rašica". Tko pak dolazi automobilom, treba doći do križanja kod nogometnog igrališta i ulicom Ispod Petke nastaviti do vrha nizbrdice gdje se s lijeve strane skreće u Ivansku ulicu. Tko više voli pješačenje može doći iz raznih pravaca na isto mjesto. Također, šetnju možete započeti i od ulaza neposredno iza hotela "Dubrovnik – Pallace".
Pješačke staze i šetnice Velike i Male Petke
Kroz Veliku i Malu Petku može se šetati po više pješačkih staza i šetnica koje za sada, nažalost, nisu označene nikakvim posebnim markacijama. Postojeće puteve kojima se može pješačiti mogli bismo podijeliti u nekoliko vrsta:
- pješački put - od ulaza do samog vrha Velike Petke na sjevernoj se strani u nekoliko zavoja pruža strmi (ponegdje nagiba i do 30%) asfaltirani put dužine 1500 m imenom "Put na vrh Petke",
- pješačke staze - dvije pješačke staze koje se odvajaju na prvom, odnosno drugom zavoju asfaltiranog puta,
- trekking staza - od vidikovca na rtu Petka do podnožja Velike Petke, s južne morske strane.

Također, na zapadnom dijelu park – šume uz morsku obalu, od hotela "Dubrovnik – Pallace" do vidikovca iznad hridi Jabuka, vodi krasna popločana šetnica. Osim toga u južnom podnožju, iza gradske bolnice "Sv. Vlaho" započinje još jedna manja staza koja vodi do mora ispod samih južnih stijena, naročito poznata ljubiteljima ribanja. Naravno, tko želi uživati u šetnji izvan navedenih staza, trebat će upotrijebiti dosta truda da bi se mogao probijati groz gustiš vegetacije.
Karta pješačkih staza i šetnica na području park-šume Velika i Mala Petka
uvećani prikaz
Za uvećani prikaz, kliknite na kartu.
Ulaz u park – šumu
Postoje tri ulaza u park – šumu; jedan od njih, možemo reći i glavni se nalazi na predjelu Rašica, a ostala su dva iznad hotela "Dubrovnik – Pallace". Glavni ulaz nažalost započinje neobilježenim skretanjem na vrhu ulice Ispod Petke, na predjelu poznatom pod imenom "Rašica", gdje se nalazi boćalište i poznato sastajalište brojnih dubrovačkih umirovljenika. U neposrednoj se blizini nalazi renesansni ljetnikovac iz 16. stoljeća koji je prvobitno pripadao porodici Gučetić (Gozze) pa kasnije De Stefanis Skočibuha, Bravačić, te na kraju Rašica. U dvorištu zgrade nalazi se crkvica s likom evanđelista izbočenim u luneti nad vratima. Zapadno se nalazila crkva Sv. Ivana Evanđeliste; po njenim se ostacima smatra se da je bila većih razmjera. Crkva se 1882. godine spominje kao razvalina "S. Giovanni sotto Petka". Ograđeni vrt ovog ljetnikovca evidentirani je spomenik vrtne arhitekture izvan povijesne prigradske vrtne zone i bio je jedan od najprostranijih u Dubrovniku toga doba. U ljetnikovcu se sada nalazi ugostiteljski objekat "Villa Rašica".

ulaz na predjelu Rasica
prvi ulaz kod
hotela Pallace
drugi ulaz kod
hotela Pallace
villa Rašica
pogled prema Grebenima kod hotela Dubrovnik Pallace
Pješački put do vrha Velike Petke (duljina oko 1500 m; vrijeme šetnje oko 1 sat)
Uspon na vrh Velike Petke vrlo je lijepi izlet. Pješački put započinje na sjevernim obroncima park – šume iznad Ville "Rašica". Asfaltirani put, duljine 1500 m, u nekoliko se u zavoja (negdje i do 30% nagiba) penje kroz gustu borovu šumu do samog vrha Velike Petke, gdje je televizijski odašiljač i vidikovac u zapuštenom stanju. Ovaj put, izgrađen sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, prvobitno je izgrađen u protupožarnoj namjeni.

Ono što nas dočekuje na samom ulazu u park – šumu je ruinirana informativna tabla i srušena rampa koja je prije branila ulazak automobilima u ovu pješačku zonu. Ovo je nešto što je svakako u suprotnosti s prvobitnom ljepotom ovog prostora i podsjeća na nepostojeću sustavnu brigu spram ovog najljepšeg prirodnog ambijenta u Lapadu i istaknutog mjesta u svekolikom gradskom pejzažu. Ulaz bi trebao biti zatvoren i služiti isključivo kao pješačka zona, s lokotom na rampi i ključem za vatrogasce ili druge hitne službe.

Uspinjući se dalje, na ovom dijelu staze s lijeve strane su vidljivi nekadašnji doci na kojima su se davno uzgajale masline. Doci su terasasto raspoređeni, odijeljeni karakterističnim suhozidovima i još se uvijek među naraslom makijom mogu vidjeti pojedina stabla masline. Asfaltirani put na tom mjestu ima uspon i do 20%. Na ovom se dijelu pod nama pruža lijepi pogled na uvalu Sumartin, Babin Kuk, desno prema uvali Lapad i Gružu, a naprijed prema Kalamoti i obrisima drugih Elafitskih otoka.

Nakon desetak minuta laganog pješačenja na prvom zavoju slijedi odvajanje puta; lijevo se nastavlja prema vrhu, dok desno pješačka staza vodi ispod Male Petke prema krajnjem zapadnom dijelu park – šume do rta Petke. Ukoliko se izabere nastavak pješačenja prema vrhu Velike Petke lijevo po asfaltiranoj stazi, laganim usponom kroz borovu šumu dolazimo do slijedeće okuke gdje se odvaja zemljana staza duljine tristotinjak metara prema istočnim obroncima Velike Petke. Ovom se stazom, uz nekadašnje betonske položaje iz vremena Domovinskog rata, dolazi do vodospreme za potrebe gradske bolnice "Sv. Vlaho" koja se nalazi u podnožju. Ovdje možda postoji mogućnost da se u neko dogledno vrijeme, s ovog mjesta staza nastavi prema podnožju i dalje prema Hladnici i Gorici Svetog Vlaha. Na ovom su mjestu vidljive dolomitske stijene.

Nastavak pješačenja asfaltnom stazom do vrha Velike Petke predstavlja pravi užitak. Guste i visoke borove krošnje, kroz koje se tek mjestimično probijaju sunčeve zrake, osiguravaju ugodnu sjenu gotovo do samog vrha čineći šetnju ugodnom, naročito za vrijeme vrućih ljetnih dana. Uspon na vrh Velike Petke, završava zaista prekrasnim pogledom na gotovo cijelo lice Dubrovnika. S vrha Petke vidi se Lapad, Gruž, početak Rijeke Dubrovačke, Boninovo, Grad, otoci Lokrum, Mrkan i Bobara, Daksa; na zapad pogled seže prema Elafitima i udaljenom Mljetu, a jednako je divan i pogled na jug - dokle god seže na horizont prema otvorenom moru, Cavtatu, Konavlima i Sniježnici u daljini. Naravno, treba spomenuti upravo prekrasne zalaske sunca u kojima se može uživati gotovo cijele godine.

Nažalost okoliš vrha nije lijep kao i pogled; makija je gusta i nije očišćena, ima smeća, a i drvene klupe za odmor je dobrano načeo zub vremena; oguljene i slomljene zarasle su u gustu makiju. To je nešto što se svakako treba urediti.

Kružna panorama Dubrovnika s Velike Petke - kratki film
panorama Dubrovnika - pogled s Velike Petke

(format: mpg,
veličina: 3.88 MB,
trajanje filma: 45 sekundi)
Pješačka staza prema Maloj Petki (duljina oko 500 m; vrijeme šetnje oko 30 min)
Velika i Mala Petka međusobno su povezane širokom pješačkom stazom koja započinje na prvom zavoju puta prema vrhu Petke. Šetnja ovom stazom kroz gustu borovu šumu vodi ispod Sedla, odnosno prostora između Velike i Male Petke, pa preko sjevernih obronaka Male Petke, sve do vidikovaca iznad rta Petka.

Već nakon stotinjak metara s glavne se staze može skrenuti na odvojak lijevo, pa laganim usponom kroz gustu makiju stići do Sedla. Ovaj je prostor gusto obrastao borovom šumom tako da je skriven pogled prema moru. Nastavak šetnje glavnom stazom vodi dalje oko 400 m ravno kroz borovu šumu, preko dijela izgorjelog u požaru 2002. godine, nakon čega se počinje spuštati laganim nagibom. Nakon pedesetak metara dolazi se do odvojka gdje se lijevo laganim usponom može doći do nekadašnjeg bunkera iz 2. svjetskog rata, a sadašnjeg vidikovca na hrptu Male Petke odakle puca lijepi pogled na otvoreno more. Odatle se može trekking stazom, spuštajući uz sami hrbat Male Petke iznad mora zaokružiti put prema vidikovcima kod rta Petka. Ukoliko produžimo šetnju ravno, tada ćemo se nastaviti spuštati stazom prema vidikovcima na rtu Petka i kraju staze kod hotela "Dubrovnik – Pallace". Usput prolazimo kod ostataka kućice iz 2. svjetskog rata koja je vjerojatno služila kao komandno mjesto obližnjim položajima obalne artiljerije. I na ovom se dijelu staze na nekoliko mjesta može skrenuti prema obalnim strmim stijenama Male Petke.

Od vidikovaca prema hotelu "Dubrovnik – Pallace" odvajaju se dvije staze; gornjom se izlazi iznad teniskog terena na autobusnu stanicu kod hotela, dok u neposrednoj blizini morske obale vodi donja, lijepo uređena staza popločana kamenjem s drvenim klupama za odmor, odakle se može uživati u prekrasnim zalascima sunca prema Grebenima, Sv. Andriji i Elafitskom otočju.
Trekking staza Mala Petka – Velika Petka (duljina oko 800 m; vrijeme šetnje oko 45 min)
Za one malo prohtjevnije šetače, južnom morskom stranom od vidikovca na rtu Petka pa gotovo sve do južnog podnožja Velike Petke, vodi uska trekking staza. Uspon ovom stazom bez sumnje je najatraktivniji izlet park – šumom. Skoro cijelom svojom dužinom od oko 800 m ova uska staza vodi hrbatom Male Petke neposredno uz gotovo okomite obalne strmce. Na ovom nam se putu otvara prekrasan pogled prema strmim klisurastim stijenama južnih padina Male Petke oblikovane tisućljetnim djelovanjem valova, otoku Lokrumu u daljini i otvorenom moru. Da takav pogled ostane dulje u sjećanju poslužit će dva nedavno napravljena vidikovca na mjestu nekadašnjih položaja njemačke obalne artiljerije iz 2. svjetskog rata. Uspon ovom stazom nije markiran, ali je jasno vidljiva u makiji. Naravno cijelim putem treba biti vrlo oprezan i ne približavati se previše rubu padine brda.

Šetnja ovom stazom započinje iznad drugog vidikovca kod rta Petke i vodi uskim puteljkom, dijelom kroz gustu makiju preko desetak nekadašnjih njemačkih uporišta obalne artiljerije iz 2. svjetskog rata. Na južnim obroncima Male Petke još su uvijek vidljivi nekadašnji položaji obalne artiljerije koji je sagradio njemački Wehrmacht, za potrebe obrane ovog tada strateški važnog prostora. Postoje tri manja i jedan veći betonski položaj za topove, jedan mitraljeski i nekoliko manjih na vrhu Male Petke. Topovska uporišta izgrađena su od betonskih položaja kružnog oblika, gdje je bio smješten po jedan protubrodski top velikog dometa usmjeren prema moru i pratećih betonskih podzemnih prostorija u kojima su bile smještene spavaonice, skladišta hrane i oružja i druge prostorije.

trekking staza prolazi gustom makijom...
... i preko vrha Male Petke...
...zavrsava na padinama Velike Petke
pogled sa staze na obalne strmce
pogled sa staze na obalne strmce

Više slika s trekking staze pogledajte ovdje.

Uski puteljak dalje vodi neposredno uz strmu obalu strmo vodeći uzbrdo kroz gustu makiju prateći hrbat Male Petke. Impozantni obalni strmci pridodaju lokalitetu novi estetski moment, tako da je šuma naročito tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci vrlo zanimljiva za šetače. Na ovoj stazi možemo naići na nekoliko florističkih rarireta našeg podneblja; među makijom u blizini strmaca endemičnu vrstu hrvatskog primorja dalmatinsku peruniku - Iris pseudopallyda i rijetku reliktnu vrstu Jupiterovog ranjenika - Anthyllis barba – jovis, po rubovima strmaca rijetku i reliktnu vrstu ilirsko – apeninskog rasprostranjenja srebroliki slak - Convolvulus cneorum, a na strmim stijenama drvenasta mlječika - Euphorbia dendroides, uskog rasprostranjenja u Hrvatskoj. Ljeti se na strmim obalnim stijenama gnijezde i čiope; crna (Apus apus) i bijela (Apus melba).

Nakon oko 300 m uspona kroz makiju, dolazi se do velikog pravokutnog nekadašnjeg topničkog položaja od kojeg prema sjeveru vodi odvojak koji se spaja s pješačkom stazom koja vodi prema rtu Petke. Trekking staza dalje se nastavlja hrbatom prema još jednom bunkeru, koji je vjerojatno bio promatračnica, a sada služi kao idealni vidikovac. Nakon daljnjeg strmog uspona put vodi kraj još jednog napuštenog bunkera, da bi laganim usponom samim hrptom stigli do čistine vrha Male Petke. Na vrhu također postoje ostaci triju bunkera. Sa ovog se mjesta može uživati u pogledu na otvoreno more. Ulazeći u borovu šumu staza se dalje strmo nastavlja prema području Sedla između Velike i Male Petke. Put dalje postaje pravi izazov jer se prolazi kroz gustu makiju i završava na padinama Velike Petke.
U šumskom predjelu iza gradske bolnice "Sv. Vlaho" započinje još jedna manja staza koja vodi do samog mora ispod strmih južnih stijena Velike Petke, poznata vjerojatno samo pojedinim ribolovcima. Ovu je stazu malo teže pronaći jer prolazi kroz gustu šumu i makiju, a nije se preporučljivo njome kretati jer je dosta strma. Njom se dolazi do samog mora ispod južnih obronaka Velike Petke.
Iako ne pripada prostoru park – šume, kao njen prirodni dio svakako treba spomenuti i šumu Hladnica, te obližnju Goricu i obavezno ih uključiti u svoj obilazak. Bujno razvijena šuma alepskog bora prekriva istoimeni 35 metarski brežuljak Hladnicu, jedan od sedam između kojih su smještena naselja na Lapadu. Najviši vrh Lapada upravo je Velika Petka sa 197 m, nakon koje slijedi Mala Petka visine 146 m, te Montovjerna 104 m, pa Babin Kuk 101 m, Gorica 101 m, Glavica 44 m i na kraju Hladnica s 35 m. Šuma Hladnica u sebi nosi brojne zanimljivosti (ostatak ljetnikovca, jama, prirodni most, kâva gdje se nekada kopala muljara, a u kojoj je sada smješten pogon "Elektrojuga", ostaci njemačkog bunkera iz 2. svjetskog rata). Na obližnjoj Gorici nalazi se crkvica Sv. Ane i na njenom vrhu Sv. Vlaha značajna po tome što se u njoj završava svetkovina Sv. Vlaha, a pod njenim stijenama Modra špilja u koju se može ući barkom. Možda bi se u nekom dosljednom vremenu ovaj prostor tr ebao povezati sa stazama na Petki.
Trenutačno, pješačke staze Velike i Male Petke nažalost nisu obilježene, niti posjetiteljima pružaju neke posebne dodatne sadržaje. Osim rekreativne, jedna od uloga koju svakako ne treba zanemariti jest i edukativna vrijednost koja se očituje postavljanjem informativnih tabli na pojedinim dijelovima pješačkih staza i tiskanja informativnih brošura o vrijednostima park – šume. Posjetiteljima bi svakako trebalo omogućiti upoznavanje s vrijednostima pojedinih biljnih vrsta zbog njihove rijetkosti i zaštićenosti, kakvih na primjer ima u blizini obalnih strmaca južnih obronaka Male Petke. Pješačke staze uz edukativne sadržaje posjetiteljima omogućuju aktivan odmor tijekom cijele godine. Upoznavanje s prirodnim osobitostima, poticanje svijesti ideje o zaštiti, očuvanju i unaprijeđenju stanja ove park – šume jest prvenstveni razlog pokretanja ove akcije.
Pješačke staze i šetnice Velike i Male Petke možda i nisu jedinstvene, možda i ne prolaze pokraj nekih botaničkih osobitosti kakve imaju druge park – šume u Hrvatskoj, ali zato su jednostavne i otkrivaju sklad borove šume, otvaraju poglede prema otvorenom moru i osvajaju vrhove s kojih se vidi cijeli Dubrovnik, elafitski arhipelag i susjedno kopno. One su lagane i namijenjene najširem krugu šetača koji mogu uživati u šetnji boroj šumi i pogledu s vrha Velike Petke. Teža pješačka trekking staza namijenjena je isključivo aktivnim šetačima, odnosno planinarima, jer uključuje i strmije dijelove, a djelomično prolazi i teže prohodnim terenom. Atraktivnost ove staze su hodanje u neposrednoj blizini strmih stijena i brojni vidikovci s kojih se pruža izvanredan pogled na otvoreno more. Naravno da osim gustih borova i u prizemnom sloju vegetacije pažnju privlače brojne vrste cvijeća i gljive, a zvučnu kulisu svemu ljeti daju cvrči, a zimi mnoge ptice selice koje su oduvijek znal e gdje mogu naći hranu i sigurnost.

Pješačenje po stazama Velike i Male Petke ne zahtijeva nikakve prethodne pripreme niti posebnu opremu ili znanje. Jednostavno se opustite i u sjeni borova punim plućima dišite čisti zrak zaboravljajući svakodnevne brige. I sačuvajte u sebi miris borova i ljepotu plavetnila mora.
Napomena:
Nikako se nemojte previše približavati strmim stijenama i ne idite neprohodnim stazama koje nisu za korištenje. Ako naiđete na kakvu životinju, nemojte je preplašiti, umirite se i promatrajte je. Ili još bolje fotografirajte je. U park – šumi nema nema zmija otrovnica. Može vas prestrašiti tek pokoji bezopasni zmijoliki gušter – glavor koji je i sam preplašen Vašim dolaskom.

©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.