ekološka udruga ČIOPA

 
 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

opis projekta | opće osobitosti | vrijednosti park-šume | sadašnje stanje | flora | fauna |

pješačke staze i šetnice


Euphorbia dendroides L. – drvenasta mlječika

Euphorbia dendroides L. - drvenaska mlječika
je listopadni grm široke krošnje, kratkih i šibolikih grana, može narasti do 3 (-6) m visine. Kora je smeđe do crvenkastosmeđe boje i jednako kao i grančice sadrži obilje mlječnog soka. Za naše zemljopisne i klimatske prilike ova vrsta pokazuje izuzetno zanimljiv fenomen. Naime biljka lista početkom jeseni, cvjeta zimi, a u proljeće odbacuje lišće pa je ljeti u bezlisnom stanju. Ovakav je vegetacijski ritam značajan je za neke vrste polupustinjskih dijelova sjeverne Afrike gdje je suša, a ne hladnoća uzrok prekida vegetacije.
status: Prema Crvenoj knjizi biljnih vrsta Republike Hrvatske, rijetka je vrsta hrvatske flore.
porodica: Euphorbiaceae (mlječike)
rasprostranjenost: tipični indikator tople i suhe klime, u Sredozemlju je razmjerno široko rasprostranjena (sredozemna obala Francuske, zapadna i južna obala Italije, sjeverna Afrika, Grčka, Turska). Kod nas ova vrlo dekorativna biljka raste na Dugom otoku, Kornatu, Čiovu, Korčuli, Lastovu, Mljetu, Jabuci, Svecu, Sušcu Palagruži, Šipanu, Lokrumu, poluotoku Pelješcu, te u Dubrovačkom primorju.
stanište: na vrletnim i strmim obroncima pretežno južne ekspozicije, raste na skeletnoj i kamenitoj podlozi, u podnožju često obalnih stijena ili u pukotinama najtoplijeg dijela dalmatinskog primorja.

Izvor: "Crvena knjiga" ugroženih biljnih i životinjskih vrsta Hrvatske


©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.